LUCHTWACHTERS

Locatie: Molen De Hoop, Loenen aan de Vecht

2012

Met o.a. theatermakers, filmmakers, fotografen, educatoren en fanfare Oud-Over, Historische Kring en molen vrijwilligers.

'het was leuke, leerzame, interessante dag voor alle kinderen'

'Dan begint het avontuurlijke gedeelte van deze ochtend. (…) doormiddel van een kaart, een boekje en een verrekijker komen wij nog meer te weten over de tijd van luchtwachters. Ieder kind is zeer geconcentreerd bezig met deze ‘zoektocht’, want we willen nog meer te weten komen over deze tijd."

 

In een voor april snerpend kil weer volgt het publiek het verhaal van de mannen van luchtwachtpost 79 op Molen de Hoop. Een groep vrienden uit Loenen. Maar is die vriendschap tegen een oorlog bestand?

Het publiek loopt vanaf de kerk met de scènes mee door de Dorpstraat naar de molen. Het verhaal wordt al snel spannend als een van de vrienden aldoor de boel lijkt te saboteren. "Kan ik je nog wel vertrouwen, Toon?" Het publiek gaat van uitbundig lachtend naar ademloos; meelevend met het ongeoefende clubje luchtwachters. Onder dreigende muziek van het fanfarekorps kijkt het publiek vol spanning naar de ontknoping. 

De Luchtwachters is een project bestaande uit een vijftal onderdelen. Een tentoonstelling, een educatief avontuur, een oral-history-film en een groot participatie-traject  met de theatervoorstelling op locatie als aanjager. Een project waarin molen de Hoop weer even de luchtwachtpost wordt zoals hij meer dan zeventig jaar geleden ook was.

www.luchtwachters.nl